Nobel 21 lyfter det dödliga våldets konsekvenser för närstående
Uppdaterat: 1 feb.
På Internationella Brottsofferdagen den 22 februari arrangerar föreningen Sorg och styrka tillsammans med Nobel 21 en halvdagskonferens kring en aktuell och gemensam angelägenhet.

- Det är viktigt att lyfta brottsoffren och ge dem det utrymmet som de behöver, säger Sigrun Sigurdsson, som driver Sorg och styrka, en samtals- och självhjälpsgrupp för mammor och andra kvinnor som förlorat en närstående ung människa till våld, psykiskt ohälsa, fysisk sjukdom, försvinnande, droger eller liknande.
När en av medlemmarna i gruppen kommenterade att Brottsofferdagen inte uppmärksammas tillräckligt i Skåne, föddes idén om att själva skapa ett arrangemang.
Konferensen som nu hålls är den första av vad som planeras att bli en årligen återkommande träff för att uppmärksamma brottsoffer på olika sätt.
- Föreningen Sorg och styrka har haft sina möten på Nobel 21 och ser centret som sin plats. Att tillsammans med dem lyfta frågan kring brottsoffer kändes som ett givet steg, och ett sätt att skapa förutsättningar för nya sammankomster, säger Jeanette Berga, verksamhetsansvarig för Nobel 21.
Program
- Välkomna
- Sorg och styrka Presentation av gruppen. I Sorg och styrka träffar mammor och andra kvinnor som förlorat en närstående ung människa till våld, psykiskt ohälsa, fysisk sjukdom, försvinnande, droger eller liknande i den gemensamma sorgen, för att dela tankar, minnen och funderingar. Gruppen drivs i samverkan med Malmö stad, Somaliska paraplyorganisationen i Skåne och andra ideella krafter.
- Hela Malmö - Tarkan Shukr (platsansvarig Mötesplats Helamalmö Nydala)
"Bemöta sorg och svek" Om erfarenheter av arbetet kring våldsdödade och deras vänner.
- Kvällsposten Dusan Markovic & Alexander Vickhoff (reportrar)
Att skriva om brottsoffer och anhöriga efter våldsdåd - respektfullt eller integritetskränkande?
- Centrum för brottsutsatta och medling, Malmö stad
Erfarenheter från stödsamtal med anhöriga till mordoffer och medling vid mord.
- Freezonen Kvinno-, Tjej- och Brottsofferjour - Susanna Udvardi (verksamhetschef)
Så kan civilsamhället jobba med brottsoffer. Freezonen är en stark röst för våldsutsatta sedan 1991.
- Polisens Kalla fall-grupp - Bo Lundqvist (regionchef Syd)
Så förhåller sig polisen till anhöriga under en mordutredning.
- Sydsvenskan - Kenan Habul (reporter)
Varför är anhörigperspektivet viktigt? Kenan Habul är reporter på Sydsvenskan. Han har i över 20 år arbetat som journalist. Som journalist har han intervjuat anhöriga till offer men även förövare. Med utgångspunkt i sitt eget och kollegornas arbete ska han förklara varför anhörigas perspektiv är viktigt.
- Panelsamtal och frågor
- Avslutning
Varmt välkomna!
ANMÄLAN: https://forms.monday.com/forms/32166c5273a1ef131bfa3f1019bef91b?r=use1