top of page

Nya chanser att lära sig svenska när Röda Korset flyttar in

Nästa vecka flyttar Röda Korset sitt språkkafé på Garaget till oss. I samband med flytten byter kaféet namn till "Språkhörnan Sofielund".


Under hösten fick flera av Röda Korsets språkkafé-träffar ställas in med kort varsel när Garaget inte hade möjlighet att hålla öppet under kvällstid.


- Efter många diskussioner om hur vi skulle lösa situationen kände vi oss tvungna att se oss om efter nya lokaler, för att upprätthålla kontinuitet för både deltagare och volontärer, berättar Maria Rahm, verksamhetsutvecklare på Malmökretsen av Svenska Röda Korset.


Bland flera andra alternativ blev Nobel 21 en favorit, både genom möjligheten med kafédelen här och läget i Malmö.


På Nobel 21 kan Röda Korset stanna kvar i Sofielundsområdet och möta de stora behov de sett här. Att vara nära Södervärn förenklar samtidigt för deltagare eller volontärer som reser från andra håll.


- Vi tyckte att det kändes trevligt här, perfekt för en avslappnad stämning med samtal på svenska för både besökare och volontärer, säger Maria Rahm.


Röda Korset arbetar för att lindra människors utsatthet genom att identifiera och tillgodose olika behov och situationer i samhället där människor faller mellan stolarna.

Behoven ökar, enligt Maria, och hon menar att ju fler aktörer som kan komplettera varandra och fylla dessa behov, desto bättre för målgruppen.


- Våra språkhörnor har sitt största fokus på att lära ut och träna svenska på olika nivåer från nybörjare till mer avancerade genom samtal utan att vara en kurs och ställa krav på pedagogisk erfarenhet. Vi har även Träffpunkt och Mötesplatser där man också kan lära sig svenska, men tyngdpunkten där ligger på de sociala kontakterna och aktiviteterna.


Efter årsskiftet minskar möjligheterna för asylsökande att läsa SFI. Tror Maria att detta på något sätt kommer att påverka Röda Korsets verksamheter?


- Vi har sett flera goda exempel på människor som i väntan på att få gå SFI, har använt sin tid att gå på just olika träna svenska aktiviteter och lärt sig att hantera språket på bra sätt. Så länge behoven finns fortsätter vi att utöka våra Språkhörnor i den takt vi kan hantera. Desto fler volontärer som vill engagera sig, desto fler deltagare får ökade kunskaper i svenska. Vi hoppas också att myllret av föreningar och besökare till Nobel 21 ska ge flera utvecklingsmöjligheter för verksamheten och att flera människor ska hitta dit, både deltagare och volontärer. Behoven att träna svenska över en fika är oändliga för både nyanlända nybörjare och de som är mer avancerade.


Det är alltid gratis att ta del av Röda Korsets verksamheter och det ska heller inte heller medföra några kostnader om man vill bli volontär.


- Vi ser också att har man en gång fått stöd från Röda Korset, så vill man gärna ge tillbaka till samhället och andra människor, säger Maria Rahm.


Språkhörnan Sofielund hålls på Nobel 21 på tisdagskvällar, kl 17.30-19.00 från och med den 17 januari.


Det blir ett tillskott till de språkaktiviteter som bland annat Winnet och Folkbildningscentrum i Malmö driver här idag.

58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page